Filtrowanie
-
8,00 zł - 39,00 zł
-
8,00 zł - 39,00 zł
Miody Akacjowe

Miody Akacjowe
Miody akacjowe
Miody są doskonałym przykładem i dowodem na to, jak niesamowita jest natura. Wyrób produkowany przez pracowite pszczoły jest nie tylko słodki w smaku, ale też bogaty w prozdrowotne wartości oraz uniwersalny w zastosowaniu. Niewiele jest takich produktów na świecie, które łączą w sobie tyle dobrego! Sprawdź, do czego możesz wykorzystać miód akacjowy, a także poznaj jego właściwości!
Miód akacjowy: sklep
W naszym sklepie internetowym znajdziesz miód akacjowy w trzech wariantach:
- słoiczek 220 g,
- słoiczek 370 g,
- wiaderko 25 kg.
W zależności od przeznaczenia — np. na domowy użytek czy dla gastronomii — warto wybrać odpowiednią ilość, która odpowie na Twoje zapotrzebowanie.
Właściwości miodu akacjowego
Aby pszczoły mogły wyprodukować miód akacjowy, najpierw muszą pozyskać nektar z kwiatów robinii akacjowej występującej także pod nazwą "biała lipa". Dzięki zawartości witamin, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu oraz potasu miód pozwala wzmocnić układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu kaszlu i chorób górnych dróg oddechowych, a do tego wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Ponadto miody wykazują działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu herbata z łyżeczką słodkiego przysmaku to prawdziwy must have podczas walki z przeziębieniem. Warto pamiętać o tym, by dodawać go do ciepłej, ale nie wrzącej wody, ponieważ zbyt wysoka temperatura zneutralizuje wszystkie cenne składniki odżywcze zawarte w miodzie.
Wszechstronne zastosowanie miodu akacjowego
Miód akacjowy zachwyca gęstą konsystencją oraz przyjemnym, słodkim smakiem, dzięki któremu znajduje uniwersalne zastosowanie w każdej kuchni. Wspaniale sprawdza się jako osłoda do herbaty, smarowidło do tostów czy kanapek, dodatek do owsianek, naleśników i ciast, a nawet jako przełamanie smaku wytrawnych potraw. W kuchni polskiej od wieków wykorzystuje się miód w roli marynaty do pieczonych mięs czy słodkiego akcentu w różnych sosach. Przekonaj się, że warto w swojej spiżarni mieć miód akacjowy i czerpać wprost z natury to, co w niej najlepsze!